Да ли је блицање фаровима као упозорење због полиције кажњиво?

Блицање фаровима познато и као аблендовање, често се користи у саобраћају, а вероватно најчешће за упозоравање других возача да успоре јер их “иза ћошка” чека изненађење у виду саобраћајне полиције, која сваког дана широм Србије врши рутинску проверу возача и возила, а осим тога, постављају се и радари уз помоћ којих се мери брзина.

Поставља се питање, међутим, да ли је ова популарна метода којом возачи “комуницирају” у саобраћају забрањено законом?

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да је аблендовање дозвољено, а чак је и корисно.

У Србији то није забрањено, нема ни казне. Са друге стране, битно је да возачи успоре, е сад да ли су успорили зато што су упозорени од стране другог возача или су видели сами полицију то је мање важно ” појашњава Окановић и додаје:

“Сврха сваке радарске контроле јесте да се на том месту успори саобраћај тако да је аблендовање добра ствар и са аспкета безбедности у саобраћају корисна “, објаснио је Дамир Окановић, преноси Еспресо.

Иначе, једном приликом се због аблендовања огласила француска полиција града Рона, која је на свом налогу на друштвеним мрежама написала следеће:

“Када упозоравате остале учеснике у саобраћају да је наша патрола на друму, нисте ни свесни да сте на тај начин можда управо помогли неком лопову или чак и још тежем криминалцу, да избегне нашу интервенцију усмерену на очување ваше безбедности ” наведено је у објави.