Да ли гориво има рок трајања?

С обзиром на то да је гориво скупље него икада, као и да се возачи плаше нових поскупљења и несташица, не треба да чуди што многи размишљају о куповини и складиштењу већих количина бензина и дизела.


Гориво има рок трајања, и бензин и дизел.
Међутим, тај рок трајања је врло “растегљив” у зависности од разних фактора.
Генерално, обичан бензин у резервоару аутомобила може безбедно да се користи до 3 месеца. Након тога почињу осетно да му се мењају карактеристике, пошто из њега испаравају одређене компоненте, док друге хемијски реагују са кисеоником.
Ово важи и уколико се бензин налази нпр. у недовољно добро затвореном канистеру, па долази до испаравања и уласка ваздуха и влаге. Међутим, уколико се бензин налази у наменском канистеру за гориво са чепом који не дозвољава испаравање и продор ваздуха, бензин може да „издржи“ и до 6 месеци или чак до годину дана. То у великој мери зависи и од температуре на којој се чува.
Када је дизел у питању, дизел у идеалним условима, односно у заптивеном канистеру и на одговарајућој температури може да траје 6 до 12 месеци.
Рок трајања горива у резервоару аутомобила знатно је краћи него у добро затвореном канистеру. Уколико дође до озбиљнијих промена у гориву, то може да изазове разне проблеме – од неправилног рада мотора до озбиљних кварова.