Превентива у саобраћају

Од самог почетка, дакле, од оснивања АМТК Бачка, његова друштвена улога и карактер делатности, упућивали су на активну и креативну сарадњу, са свим друштвеним чиниоцима, који се баве саобраћајном превентивом и подизањем саобраћајно-техничке културе.


Прво, са оснивачем Народном техником и васпитнообразовним организацијама, затим Општинским фондом за безбедност саобраћаја, органом унутрашњих послова, општинским Саветом за безбедност саобраћаја, осигуравајућим друштвима и другим органима и организацијама у општини Бачка Паланка.

Овај вид сарадње, се пре свега огледао, у покретању многих акција, чији је циљ и задатак подизање саобраћајно-техничке културе младих и одраслих грађана на подручју општина Бачка Паланка, Бач, Бачки Петровац и Вуковар.

Једна од најмасовнијих активности АМТК Бачка, која се од 1968. организује сваке године, у сарадњи са школском децом и омладином, је степенасто саобраћајно такмичење под називом „Шта знаш о саобраћају?”. Ово традиционално школско такмичење на подручју Међуопштинског СУП-а Бачка Паланка и Бач, у коме учествују сви ученици основних школа и средњошколци првог и другог разреда, по куп систему, пласирају се на општинско, покрајинско, републичко и савезно такмичење.

Подстицај наставничком особљу у школама и другим организацијама младих, давали су чланови и упослени у АМТК Бачка личним волонтерским радом и примером, на предавањима, пројекцијама филмова са пригодним садржајем о саобраћајној превенцији.

На такмичењу основних школа поводом Дана младости, маја 1976. године, у теоријском и практичном надметању победила је ОШ „Веселин Маслеша“ из Бачке Паланке, док у ауто-релију и такмичењу возача у дисциплини спретности, заслужено је победио Мирко Сантрач, члан екипе АМТК Бачка.

Заслуге за ширење саобраћајне културе код младих наше општине припада АМТК Бачка, која је у првом тромесечју 1977. године, организовала такмичење „Шта знаш о саобраћају?“ у коме је учествовало преко 3.500 ученика. Ово такмичење је показало висок ниво знања из саобраћајних правила, што има последицу мањи број саобраћајних несрећа и превентивно деловање и стицање знања у предупређењу незгода у саобраћају, ове тако важне области друштвеног живота.

Комисија за саобраћајну превентиву, на челу са Димитријем Чегаром у АМТК Бачка, у сарадњи са саобраћајном полицијом и Месним заједницама, организовала је акцију „Заштите пешака у саобраћају“.

Уручене су пригодне награде ученицима основних и средњих школа у нашој општини за постигнуте успехе на такмичењу „Шта знаш о саобраћају?“, за 1977. годину.

Награде су подељене у просторијама АМТК Бачка, које је уз пригодан говор, поздравио и честитао председник Управног одбора, Стојан Важић, а награде су примила 64 ученика.

На традиционалном 11. такмичењу „Шта знаш о саобраћају?“ 1978. године, учествовало је 8.000 ученика од другог до десетог разреда основних школа из општине Бачка Паланка. Награде су додељене у просторијама АМТК Бачка, најбоља екипа је ОШ „Браћа Новаков“ из Силбаша, а најбољи појединац из ОШ „Жарко Зрењанин“ из Обровца. На 22 предавања „Заштитимо пешаке у саобраћају”, која је организовао АМТК Бачка, посећеност је била преко 4.000 слушалаца, који су показали посебно интересовање за приказане филмове о безбедности о саобраћају.

Крајем априла 1979. одржано је покрајинско такмичење „Шта знаш о саобраћају?”, у коме је општинска екипа из Бачке Паланке освојила, од 42 општине из Војводине, одлично 5. место, а први у појединачном пласману на овом престижном такмичењу је Милан Борота, ученик ОШ „Жарко Зрењанин“ из Обровца, који се пласирао на савезно такмичење.