Не смете да преоптеретите ваш аутомобил: Неколико корисних савета за летње путовање

Када погледамо бројке за прошлу годину – у иностранство се саобраћајницама упутило 42 одсто Европљана, од којих је 65 одсто путовало аутомобилом или другим моторним возилом- пише Nsuživo.


Ипак, треба имати на уму да летње путовање прате бројни изазови – испитивања показују да се готово трећина кварова и техничких проблема с возилом (32 одсто) догађа на путу до циљанога летовалишта.
Такође, недовољно је позната чињеница да се већина саобраћајних несрећа догоди управо у топлијим летњим месецима, јер возачи придају мање пажње сигурности у саобраћају лети него зими.

Зато је важно подићи свест о сигурности на путу. Савесност, пажљива вожња, као и одговарајућа припрема учиниће вожњу пријатнијим доживљајем и одличним начином стизања до омиљене летње дестинације.

Ово су савети који ће вам олакшати путовање:

Превелика тежина може лоше утицати на перформансе возила

Пртљаг немојте слагати да буде виши од висине задњих седишта, јер тиме знатно смањујете видно поље и повећавате опасност да у случају наглог кочења предмети сложени позади одлете напред. Када је гепек пун, не стављајте пртљаг у возило између путника него употребите кровни гепек или приколицу.

Сигуран прикључак камп-кућице или теретне приколице

Ако возилом вучете приколицу, двапут проверите светла, кочнице, гуме, куке и сигурносне сајле, те прегледајте да ли је све сигурно прикључено.

Доступност потребних ствари

Храну, пиће, пелене, лекове, играчке за децу и ствари које би вам током вожње могле бити потребне чувајте на лако доступном месту.

Пуцање гуме

И то вам се може догодити на путу. Размислите која је могућност боља за вас – резервна гума или алат за поправку. Увек имајте при руци број телефона за помоћ на путу. У таквој ситуацији много непријатности вам могу уштедети гуме с технологијом РунФлат, која може да пређе удаљеност до 80 км с пробушеном гумом (тако се можете одвести до радионице где ће вам гуму заменити).

Разлике у саобраћајним прописима

У различитим земљама важе различита саобраћајна правила, као и ограничења брзина.

Одмор

Уважавајте свој биоритам и отпутујте у време кад је ваше тело навикло да буде будно и активно. Ако је икако могуће, на пут крените пре саобраћајних гужви, те избегните саобраћајне застоје и врућину.

Сигурност на првом месту

Прилагодите начин вожње ситуацији на путу (гужви, врућини, видљивости, могућем даљем путу кочења због веће оптерећености возила и сл.). Водите рачуна о возилу које је оптерећено пртљагом и о супутницима који за време вожње могу значити више сметњи.

Одговарајућа сигурносна удаљеност и околина

На путу обратите пажњу на саобраћај око себе и придржавајте се сигурносне удаљености.

Загревање аутомобила

Како показују испитивања, високе температуре имају исти ефекат као ниво алкохола у крви од 0,5 промила. Ако на аутомобилским стаклима немате заштиту, лето је право време да размислите о куповини.

Путовање с породицом

Све време пазите на пут, посебно када путујете с децом. Код брзине од 100 км/х ауто у секунди пређе приближно 30 метара. Ако се само на три секунде окренете назад према деци, то може имати кобне последице, пише Automania.hr.