Српски ТАГ уређај ускоро за путарину у Хрватској и БиХ

Српски ТАГ уређај ускоро ће моћи да се користи и у Хрватској и Босни и Херцеговини, као што је то већ учињено са Северном Македонијом где од јула важи домаћи ТАГ за јединствену електронску наплату путарина.


Надлежни министар у Влади Србије изјавио је за домаће медије да је разговарао и са новим министром транспорта Грчке и рекао да се нада да би до краја године такав споразум могао да буде потписан и са Грчком. Грчка има свој систем електронске наплате путарине преко ТАГ уређаја.

„Грчка, Северна Македонија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна Гора су нама најважније земље када су у питању наши људи који користе аутомобиле“, казао је министар Весић за медије. Тако, потписан је меморандум између ЈП „Путеви Србије“ и „Хрватске аутоцесте“ доо којим је планирано да се српски ТАГ може користити за плаћање путарине у Хрватској и обратно, од септембра 2023. године.

Подсећамо, јединствена електронска наплата путарине почела је од јула са Северном Македонијом у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, а како би се српски ТАГ уређај могао користити у Македонији, потребно га је претходно преконфигурисати са припејда на постпејд и систем „Отворени Балкан“.

Преконфигурација ТАГ уређаја могућа је и на граничном прелазу Прешево, где је постављено продајно место.

Према изјавама званичника дневном нивоу око хиљаду људи изврши преконфигурацију ТАГ уређаја, а исти број возача купи електронске ТАГ уређаје.

У Србији се ТАГ уређај за електорнску наплату путарине може купити и у Поштама Србије. Инсталација је једноставна и потребно га је залепити за ветробранско стакло. Приликом проласка кроз наплатну рампу брзином нижом од 40 км/х износ путарине ће аутоматски бити наплаћен са рачуна за који је претходно везана платна картица.

Савет возачима је да се пре проласка на пут, информишу се о ценама путарина у Македонији, као и о ценама путарина у Грчкој.