За аутомобил сам дао овлашћење купцу, а сада ми стижу казне паркинг сервиса?

Наш савет је да свакако инсистирате на преносу возила на новог купца. Ви сте навели проблем са наплатом паркинга, односно казни због паркирања.


Нажалост морамо Вас упозорити да на сваком Налогу за плаћање дневне паркинг карте (казне за паркирање) стоји клаузула којом се дефинише као корисник паркиралишта “возач или власник возила, ако возач није идентификован” и самим тим се опредељује одговорност за погрешно паркирање.

У овом случају сте то Ви, јер сте још увек званични власник предметног возила, а возач евидентно није затечен у возилу у тренутку прекршаја. Проблем са паркинг казнама је још и безазлен када се претпостави какве све могуће проблеме можете имати због немогућности да се идентификује возач у тренутку прекршаја, па се окривите Ви као власник возила (пролазак на црвено, вожња жутим тракама и сл.)

У овим ситуацијама камере за надзор саобраћаја могу да детектују возило које чини преступ, али не и возача. Порез на пренос апсолутних права код продаје возила износи 2,5% од процењене вредности возила. Износ тог пореза је далеко мањи од казни за саобраћајне прекршаје, које можете очекивати, као власник возила, који де фацто више не управља тим, возилом нити има контролу над њим.

Ако то друго лице одбија да плати казне за паркинг и да изврши пренос власништва на своје име, Ви као номинални власник имате могућност да опозовете Ваше овлашћење, а да у МУП-у ставите забрану продужења регистрације. На тај начин ће те, као крајњом мером, приморати новог власника да Вам уплати казне за паркинг које су стигле на Ваше име и да изврши пренос власништва на возилу на његово име.