Ово су савети за вожњу по магли

Магла је најгора ноћна мора свих возача. Појава која нас дословно ослепи и, колико год били искусни за управљачем, једноставно, када се спусти на пут, са њом је најтежа борба.


Како зима тек предстоји и магле ће бити све чешће на путевима, сада је право време да се присетимо, или сазнамо нешто ново, када је реч о понашању у вожњи по магли.

Свим возачима је вожња по густој магли изузетно непријатна, а посебно онима који немају искуства и до сада никада нису возили у овако отежаним условима. Управо они представљају ризик како по себе тако и по друге учеснике у саобраћају. Ево предлога који могу помоћи при овој временској неприлици.

Време за избегавање

Магла се најчешће спушта рано ујутру и предвече око предела у близини река и језера. Зато, уколико можете да бирате, пробајте да избегнете вожњу у то доба дана. Пратите временску прогнозу.

Без журбе!

Највећа грешка возача јесте да након што наиђу на маглу, пожеле да из ње што пре изађу. Никада не журите да бисте што пре изашли из магле, јер се тада дешавају незгоде.

Вожња кроз маглу мора бити спора, а ви стрпљиви, јер што брже возите, мање су шансе да ћете избећи незгоду. Пратите брзиномер, јер можда се крећете брже него што би требало.

Растојање!

Једна од основних ствари током вожње по магли јесте држање већег растојања од возила испред.

Иако се већина возача такорећи „залепи“ аутомобилу који иде испред да би ишта видела, ово може бити врло ризично, јер ни возач који је испред не види. Ово су ситуације када долази до ланчаних судара по магли.

Држите се десно

Многи возачи по магли прате средишњу линију на коловозу што је и те како опасно, посебно ако је пут двосмеран. По магли и уколико је десна страна коловоза обележена сабраћајном линијом, најбољи савет је да се држите управо те линије, односно да вам она буде водиља како бисте избегли возила из супротног правца, али и светла која могу да вас заслепе.

На раскрсници

Када приђете раскрсници спустите прозоре и ослушкујте саобраћај. Ово је добар начин да уколико је видљивост толико лоша ипак знате кад је можете проћи.

Пазите на лед

Када је врло хладно и наступи магла, рачунајте на то да она лако и, што је још опасније, врло брзо може да заледи коловоз.

Тако у само једном тренутку подлога може постати врло клизава. Зато без наглих и исхитрених реакција.

Четири мигавца и заустављање

Уколико се деси да је магла толико густа, или једноставно ви заиста не видите куда се крећете, најпаметније је да паркирате возило са стране на путу и наравно укључите сва четири мигавца како би вас други учесници у саобраћају приметили.

Такође, многи возачи по густој магли и возе са четири мигавца да би били уочљи

Укључите грејаче стакала

Како магла може да створи влагу, слободно укључите грејаче стакала и кориситите брисаче како бисте омогућили што бољу видљивост.

Светла за маглу

Свакако једна од најважнијих ствари јесу светла за маглу. Уколико их имате на свом возилу, користите их, јер она су постављена ниско и усмерена ка доле и широко што је по магли једино решење за осветљавање пута и спречавање заслепљивања других возача.

Кад су светла усмерена равно, као код обичних фарова, а посебно кад су укључена дуга светла, по магли долази до реф лектовања светлости.

Искључите све што може да вас омета

Музика, мобилни телефони, или било шта што ће вас деконцентрисати морате да искључите. По магли је најважнија ваша пуна пажња.