Подношење захтева за налепницу за тротинете и е-бицикле

Од 5. априла, власници лаких електричних возила попут електричних тротинета и бицикала моћи ће поднети захтев за регистрацију својих возила, према најновијим прописима које је објавила Нова економија.
Ова иницијатива захтева да власници ових возила затраже налепницу од институција, која ће јасно приказати карактеристике возила. Међутим, важно је напоменути да ће од 15. јуна, само возила са овом регистрацијом моћи учествовати у саобраћају.
Правила за регистрацију и постављање налепница за лакша електрична возила детаљно су објављена у Правилнику о начину издавања, вођењу евиденција, изгледу и постављању налепнице за лака електрична возила, објављеном крајем фебруара.
Према овом правилнику, сваки власник електричних двоточкаша мораће поднети захтев за издавање налепнице, наводи се у Службеном гласнику. Захтев за издавање налепнице мора садржати личне податке власника, податке о пребивалишту и детаље о лаком електричном возилу, укључујући марку, снагу електромотора, брзину и масу празног возила.
Уз захтев за регистрацију, власници ће морати доставити и техничку документацију за своје електричне тротинете или бицикле, из које се могу утврдити основне карактеристике возила.
Ова нова правила усмерена су на регулисање коришћења лаких електричних возила у саобраћају, пружајући јасније смернице за власнике и побољшавајући сигурност учесника у саобраћају. Регистрација и постављање налепница омогућиће боље праћење ових возила и лакше идентификовање у случају потребе.
Како ће изгледати налепница?
Издата налепница ће бити правоугаоног облика, вишеслојне структуре, видљива у дневним и ноћним условима, самоуништавајућа при покушају уклањања, димензија 36×60 милиметара, пунометализирана, сивосребрне боје, са интегрисаним дифракционим оптички променљивим елементом, који садржи вишеструке нивое заштите од покушаја кривотворења.
У горњем делу налепнице налазиће се лого Агенције за безбедност саобраћаја, а у средишњем делу, ознака за лако електрично возило ЛЕВ, на ћирилици и на латиници, испод ње бројчане вредности без децимала у облику: трајна номинална снага електромотора (W), највећа конструктивна брзина (kkm/h), маса празног возила (kg), једна испод друге.
У доњем делу налепнице стајаће ознака „АБС” и седмоцифрени серијски број, бочно оријентисан. Саставни део налепнице је контролни одсечак, са ознаком „АБС” и серијским бројем, који се одваја од ње током процеса издавања налепнице.
Налепница треба да се постави на лако уочљиво место, у горњем делу непомичног стуба управљача возила, у зависности од конструкције управљача, а након што се постави налепница, она ће бити и фотографисана као и место на којем је постављена.
Пријем и обрада захтева, издавање и постављање налепнице врши се на местима која Агенција за безбедност саобраћаја утврђује на свом званичном интернет сајту  www.abs.gov.rs,, по ступању на снагу овог правилника.
Крајем јула прошле године, Влада Србије је усвојила Измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја, у којима се по први пут помињу и одредбе које се тичу лаких електричних возила.
Законом је прописано да возачи, поред налепнице на возилу, треба да носе прслук и кацигу, не смеју имати слушалице у ушима док возе, превозити друге, а за кретање треба да користе бициклистичку стазу, пешачко-бициклистичку стазу или бициклистичку траку или пак коловоз додатно прописаним мерама.