Трговци аутомобила у ЕУ очекују пад цена половњака

Истраживање које је спроведено међу трговцима аутомобила у Европској унији показало је да 60, 70 одсто њих верује да ће пасти цене половњака.
Уколико се тај тренд буде прелио и код нас, биће добро, али морамо да чекамо, рекао је Петар Величковић, пи-ар сајта „Половни аутомобили“ за РТС.
Број оних који купују нове аутомобиле у односу на исти период прошле године порастао је за трећину, а купцима су најзанимљивији аутомобили са мањом кубикажом, и даље се највише траже бензинци.
„Код половних аутомобила имамо благи раст продаје, каже Величковић и додадје да је продато нешто мање од 19.000 аутомобила из увоза, те да се бележи пар година уназад пад продаје половњака на годишњем нивоу.
Према његовим речима, на нове аутомобиле се не чека толико дуго као некада, јер су се ланци снабдевања стабилизовали. Куповина аутомобила је инвестиција највећа после куповине стана и свако мора да донесе одлуку за себе спрам својих финансијских могућности.
Величковић сматра да држава треба да нађе начина како да се избори да при куповини не буду злоупотребе попут враћања километраже.
„Постоје гаранције које дају власници плацева, гаранције на пређени број километара, гаранције на тренутно техничко стање аутомобила, гаранција на легалност. Постоје начини на које можемо да проверимо историју аутомобила“, напоменуо је Величковић.
Када је реч о хибридним аутомобилима, каже да расте његова популарност и напомиње да нису скупи за одржавање.
Када је реч о електричним аутомобилима, Величковић каже да годишњи трошкови за одржавање износе око 200 евра што је веома мало у односу на половњаке који потенцијално могу да буду јако скупи за одржавање.