Oд понедељка нова замена пнеуматика и прелазак на летње пнеуматике

Возаче у Србији већ од понедељка очекује нова замена пнеуматика и прелазак са зимских на летње пнеуматике.


За разлику од зимских, чије је коришћење Закон о безбедности саобраћаја прописао од 1. новембра до 1. априла, летње гуме нису законска обавеза, али се апсолутно препоручују због личне и безбедности свих осталих учесника у саобраћају.

Први и основни разлог зашто је од 1. априла важно на точковима имати летње пнеуматике јесте сопствена безбедност. Зимске гуме, наиме, у свом саставу већу количину силика, па се на усијаном асфалту брже опуштају због чега долази до деформисања које може довести до инцидента.

За разлику од зимских, летње гуме имају веће блокове профила, што практично повећава “количину” гуме која је у контакту са коловозом, а резултат тога је боље управљање и стабилност, као и краћи пут кочења. Летње гуме, уз то, далеко су стабилније при већим брзинама.

Због тврђе смеше од које су направљени, летњи пнеуматици се боље понашају и по сувом и влажном времену.

Летње гуме прављене су да подносе усијани асфалт у најтоплијем делу године, али и пљускове. Управљање и пријањање на сувој и мокрој подлози је први захтев при дизајнирању летњих пнеуматика

Универзалне гуме штеде новац, али…

С обзиром на то да је иза нас најтоплија зима и да су зимски пнеуматици практично били потребни свега десетак дана у условима снега и леда на коловозима, многи се питају да ли је решење употреба универзалних гума, чиме се смањују трошкови куповине две врсте пнеуматика и њихова замена у периоду од 1. новембра до 1. априла?

Универзалне, или “алл сеасон” гуме, како наводе саобраћајни стручњаци, показују одличне резултате, али се ипак саветује употреба сезонских гума, пре свега због климатских промена.

– Пре свега, лета и зиме у нашем делу света више нису оно што су била, па екстремне врућине и веће количине падавина могу доста да утичу на животни век гума, а универзални пнеуматици, баш зато што морају да обједине карактеристике и зимске и летње гуме, брже се троше, поготово ако свакодневно прелазите дуже релације – објашњавају саобраћајни стручњаци.

Слажу се да су универзалне гуме економски исплативије, али, с друге стране, “не треба штедети на безбедности и коју гуму употребити треба одлучити од временских и услова на путу”.