Шта након 15. јуна до кад тротинети треба да имају налепнице: Опсежна контрола

Измене Закона о безбедности саобраћаја и Правилника о начину издавања, изгледу и начину постављања налепнице омогућиће увид у то који од тротинета јесу лака електрична возила, а који то нису – преноси 021.


То је рекао заменик начелника Управе саобраћајне полиције Владан Николић, додајући да у Србији има између 250 и 400.000 тротинета.

Он је за Тањуг рекао да су се руководили чињеницом да је добар саобраћајни систем који води рачуна пре свега о рањивим категоријама, где се убрајају и возачи тротинета, као и да ће на тај начин из саобраћаја бити елиминани тротинети који не припадају групи лаких електричних возила.

Додао је да налепница не представља регистрацију, већ потврду да је лако електрично возило управо возило то врсте.

“То су возила на два точка, имају механички управљач, без места за седење, конструктивна брзина им није већа од 25 км на час, снага електромотора им не прелази 0,6 кW, а маса празног возила не прелази 30 кг”, рекао је Николић.

Помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Илић рекао је да је Агенција добила улогу да издаје дозволе и води евиденцију о њима и да је у те сврхе ангажовала Ауто-мото савез Србије (АМСС) и његов Центар за моторна возила.

Додао је да је главни мотив за увођење система налепнице повећање безбедности саобраћаја и да је Агенција критеријуме за лака електрична возила дефинисала као максимално прихватљив ризик за возаче тротинета у нашим саобраћајним и инфраструктурним условима.

“Како бисмо контролисали да ли та возила испуњавају услове, морамо да имамо увид уз то да неће бити злоупотреба, те смо дошли до налепница, које су недвосмислен доказ да се ради о возилу које има прописане карактеристике”, рекао је Илић.

Додао је да ће налепнице бити таквих техничких карактеристика да се не могу лако оштетити или уништити.

Заменик начелника Управе саобраћајне полиције Владан Николић рекао је да ће полиција после 15. јуна, што је иначе рок за издавање налепница, започети опсежну контролу свих тротинета који учествују у саобраћају.

“Није нам циљ да пишемо пријаве, већ да повећамо безбедност свих учесника у саобраћају”, нагласио је Николић.

Додао је да сви возачи тротинета морају имати заштитну бициклистичку кацигу, као и светлоодбојни прслук у било које доба дана, уколико се крећу по коловозу, као и да им прслук неће бити потребан преко дана уколико се крећу бициклистичким стазама и тракама, као и бициклистичко-пешачким тракама.

“Сва возила морају да имају кочницу, позициона светла, катадиоптер, сирену, морају да буду вилдљива. Мораће да испуњавају све услове законске да безбедно учествују у саобраћају”, нагласио је Николић.

Помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Илић рекао је да ће власник тротинета, уколико из било којих разлога нема техничку документацију неопходну приликом подношења захтева за издавање налепнице, моћи да се обрати добављачу тротинета, или да се изврши испитивање карактеристика на местима за оздавање налепнице, што ће додатно коштати.

Како до налепнице?

Процедура за регистровање лаког електричног возила подразумева да власник лаког електричног возила попуњава и подноси захтев за издавање налепнице на прописаним обрасцима и предајним местима са листе која је објављена на званичном сајту Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

Уз захтев, неопходно је приложити и техничку документацију која се добија приликом куповине тротинета, како би се утврдили: марка возила, трајна номинална снага електромотора, највећа конструктивна брзина и маса празног возила. Потребна је и фотокопија личне карте или очитана лична карта, односно доказ о упису у регистар правних лица за правна лица.

Потребна је и попуњена и потписана изјава на прописаном обрасцу која се преузима на предајним местима, као и доказ о уплаћеној накнади на име издавања налепнице.

Агенција подсећа да су налепнице за тротинете трајне и да не захтевају годишње обнављање, а нова се може издати на захтев власника тротинета, у случају оштећења или уништења.

Додаје се да издавање и постављање налепнице не би требало да траје дуже од 30 минута, а неопходно је и да власник довезе тротинет на лице места.

Цена издавања налепнице је 1.560 динара и обрасца налепнице 500 динара.

Све додатне информације о начину подношења захтева, потребној документацији и детаљнијој информацији о предајним местима, можете добити кроз контакт форму путем имејла тротинети@амсс-цмв.цо.рс, као и путем кол центра АМСС на број 1987.