Ускоро кампања “Вози одморан”

БЕОГРАД – Ближи се кампања Агенције за безбедност саобраћаја Србије,  “Вози одморан”, јер је почела туристичка сезона, а Мирко Коковић, помоћник директорка Агенције за безбедност саобраћаја Србије изјавио је за Танјуг да ће кампању “Вози одморан”, Агенција за безбедност саобраћаја и ове године спроводити заједно са Управом саобраћајне полиције, Јавним предузећем “Путеви Србије” и Ауто мото савезом Србије.


Умор возача током путовања на удаљене дестинације један је од главних узрока саобраћајних незгода које се неретко завршавају са тешким повредама или фаталним исходом. Уморан возач може бити опасан, како за себе тако и за друге, као и возач који вози под утицајем алкохола, рекао је Коковић.

Истакао је да је кампања намењена транзитним путницима и свим грађанима Србије који иду на дуга путовања и да има за циљ смањење броја саобраћајних незгода, смртних исхода и тешких повреда у летњим месецима, када је интензитет саобраћа повећан.

Само прошле године у летњим месецима, у току Кампање, забележен је најмањи број страдалих у саобраћају од када се води статистика. Број страдалих лица је смањен за 37 посто, указао је Коковић.

Како је навео, у протеклих седам година резултати кампање, према званичним статистичким подацима, показују да су заједничке институционалне активности значајно утицале на смањен број страдалих у саобраћајним незгодама током летњих месеци на српским путевима.

У склопу кампање Вози одморан свакоме ко улази у нашу земљу биће предочени основни прописи и савети из области саобраћаја у Републици Србији и то на флајеру на четири језика српском, енглеском, немачком и турском, рекао је Коковић.

Током кампање, гранична полиција ће делити едукативне флајере са саветима за безбедно путовање где се, између осталог, возачима препоручује да на пут крену здрави, одморни, наспавани, да на свака два сата вожње одмарају најмање 15 минута и да у току вожње што чешће пију воду.

Такође, клима уређај треба да буде подешен тако да разлика између спољашње и температуре у аутомобилу не буде већа од 7 степени.

Ова кампања се уклапа у акцију Министарства унутрашњих послова у вези са безбедносном заштитом на Коридору 10, у којој припадници Министарства, својим појачаним присуством на свим кључним тачкама Коридора утичу на јавну безбедност, као и на безбедност саобраћаја, указао је Коковић.

Према његовим речима, од почетка године у саобраћају је страдало 167 лица, а оно што је посебно забрињавајуће јесте повећање од преко 40 одсто погинулих младих у саобраћају у односу на исти период прошле године.