Шта треба (а шта не треба) да радите ако вам се прегреје ауто

Чини се да ниједан летњи хорор филм није потпун без овакве, култне сцене, али то свакако није нешто што желите да вам се догоди на путовању. Уверите се да сте спремни ако дође до катастрофе, и научите како да се понашате у оваквој ситуацији.
ЗАШТО СЕ МОТОРИ УОПШТЕ ПРЕГРЕВАЈУ?
Мотори се могу прегрејати из више разлога. Уопштено говорећи, то је зато што нешто није у реду у систему за хлађење, и топлота не може да побегне из моторног простора. Извор проблема може укључивати цурење система за хлађење, неисправан вентилатор хладњака, покварену пумпу за воду или зачепљено црево расхладне течности.
 Али, без обзира на извор проблема, мотор који се прегрева није нешто што желите да оставите за касније. Мотор вашега аута, у том случају, могао би да претрпи озбиљна, ако не и трајна оштећења.
ЗНАЦИ ДА СЕ МОТОР ВАШЕГ АУТА ПРЕГРЕЈАВА
Ако сте у могућности да предузмете кораке да охладите свој мотор пре него што се прегреје до тачке квара, можете смањити ризик од неповратног оштећења мотора. Али прво, морате приметити симптоме прегревања.
 Да видимо који су, и на шта би требало обратити пажњу:
#Пара (која може изгледати као дим) која излази испод хаубе аута
#Мерач температуре мотора на вашој контролној табли који прелази на „Х“ или на црвено, у зависности од типа аутомобила. Симболи се разликују, па ако нисте сигурни која је ознака за ваш ауто, погледајте у упутству.
#Чудан мирис који долази из подручја мотора, на пример, расхладна течност која цури може мирисати слатко, док уље мирише више на нагорело.
Чим приметите неки од ових симптома, предузмите следеће кораке и упутите се у најближи сервис.
ШТА УРАДИТИ КАДА СЕ МОТОР ПРЕГРЕЈЕ
#1. Угасите климу и укључите грејање
Да, одмах искључите клима уређај да бисте смањили оптерећење мотора, а затим укључите грејање на максимум. Ово може помоћи да одвуче топлоту од мотора, како би се спречило прегревање док не стигнете до безбедног места. Можда ћете се сами мало прегрејати, али неколико минута нелагоде је мала цена у поређењу са већим поправкама мотора.
#2. Пронађите безбедно место да станете
Станите и угасите ауто. Оставите мотор да се хлади најмање 15 минута. Пазите на мерач температуре, јер би требало да се врати у нормални опсег, како се мотор хлади.
Док чекате, направите план за проверу прегрејаног мотора. Позовите пријатеља, шлеп службу или АМСС (уколико сте члан). Они ће позвати обученог представника службе да одвуче ауто до најближег сервиса, или помоћи да урадите оно што ћете прочитати у кораку под бројем 3.
#3. Проверите и додајте расхладну течност (ако је имате)
Ако вам је ниво расхладне течности низак, брзо допуњавање може помоћи у заштити вашег мотора, и спречити прегревање док не поправите ствари. Међутим, овај корак неће донети много користи ако је црево за расхладну течност зачепљено, или је извор ваших проблема покварен вентилатор хладњака, као и водена пумпа. Консултујте упутство за употребу да бисте знали где се налази резервоар за расхладну течност, и научили како да је додате у свој ауто.
#4. Поново покрените мотор
Ако шлеп служба није већ одвукла ваш ауто, пробајте поново да покренете мотор и одвезете га до најближег сервиса. Пазите на мерач температуре док возите, па ако поново порасте, станите и пустите да се систем поново охлади.
А ШТА НИКАКО НЕ ТРЕБА РАДИТИ КАДА ВАМ СЕ МОТОР ПРЕГРЕЈЕ
#1. Не паничите
Да, мотор вашег аута се не хлади, али ви можете! Избегавајте скретања кроз саобраћај или снажно притискање кочнице када скрећете с пута.
#2. Немојте да возите
Ако вам се мотор прегрева, али и даље ради, не чините му никакву услугу тако што ћете остати на путу. Наравно, можда ћете моћи да стигнете до свог одредишта пре него што се потпуно угаси, али можете проузроковати значајну (и веома скупу) штету, тако што ћете превише форсирати мотор.
#3. Немојте одмах отварати хаубу
Када се зауставите, сачекајте да се мотор охлади пре него што отворите хаубу да проверите како стоје ствари. Отварање хаубе одмах, може да вас изложи ризику од опекотина или повреда услед избацивања паре или дима. Стрпљење је кључно. Сачекајте да се мерач температуре мотора смири, пре него што отворите хаубу.
#3. Не одлажите овај проблем за касније
Мотор који се прегрева је проблем који се неће решити сам, чак и ако се чини да је поправљен, након што додате мало расхладне течности. Биће само горе, ако се не реши што пре, па зато одвезите свој ауто у сервис, где ће пронаћи срж проблема и отклонити га, да бисте сачували мотор свог аутомобила.
А КАКО СПРЕЧИТИ ПРЕГРЕВАЊЕ МОТОРА СВОГ АУТОМОБИЛА?
Чувајте свој ауто, и он ће сачувати вас. Најбољи начин да спречите прегревање мотора је да редовно испирете и мењате расхладну течност на вашем аутомобилу, и да будете у току са одржавањем хладњака, према препоруци произвођача вашег аута. Рутинске контроле вам такође могу помоћи да решите све потенцијалне проблеме са мотором, пре него што се погоршају.